Υγεία

Τι κάνει τα ρόδια τόσο υγιεινά – και πώς να τα ξεφλουδίζετε σωστά

Διάδωσε την αγάπη

Ο καρπός του παραδείσου θεωρείται υπερτροφή, καθώς είναι γεμάτος πολύτιμα μέταλλα και βιταμίνες. Τα ρόδια είναι πολύ ευέλικτα στην κουζίνα. Το FITBOOK αποκαλύπτει τι πρέπει να γνωρίζετε για τα ρόδια. Και επίσης ένα απλό κόλπο για το πώς να τα κόψετε χωρίς να κάνετε ακαταστασία για να φτάσετε στους σπόρους.

Τα ρόδια προέρχονται κυρίως από μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Τουρκία και, σύμφωνα με την παράδοση, έδωσαν το όνομά τους στην πόλη Γρανάδα της Ανδαλουσίας. Το μήλο του παραδείσου, όπως είναι επίσης γνωστό το ρόδι, είναι ένα φυτό με υψηλό συμβολισμό. Είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά φρούτα που αναφέρονται στα γραπτά διαφόρων πολιτισμών και θρησκειών και συμβολίζει τη γονιμότητα και την αιώνια ζωή. Στην εβραϊκή πίστη, οι πολλοί σπόροι του συμβολίζουν τις 613 εντολές της Τορά, του πρώτου μέρους της εβραϊκής Βίβλου, και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι συμβολίζουν ένα υγιές και καρποφόρο νέο έτος. Αλλά τα ρόδια δεν είναι μόνο ωραία ως διακοσμητικά για το τραπέζι. Το FITBOOK αποκαλύπτει τι τα καθιστά μια υγιεινή θρεπτική βόμβα.

Αυτά τα υγιεινά συστατικά βρίσκονται στα ρόδια

Εκτός από τα μέταλλα κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και φώσφορο, τα ρόδια περιέχουν επίσης βιταμίνες C και Β καθώς και φολικό οξύ, εξηγεί το κέντρο συμβουλών καταναλωτών.1 Τα ρόδια περιέχουν επίσης μεγάλη ποσότητα των λεγόμενων πολυφαινολών. Πρόκειται για δευτερογενείς φυτικές χρωστικές ουσίες. Η περιεκτικότητα σε αυτές τις ειδικές ουσίες είναι ιδιαίτερα υψηλή στα έντονα χρωματισμένα φρούτα, όπως τα βατόμουρα ή τα ρόδια. Έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως και το ελλαγικό οξύ και η τανίνη πουνικαλαγίνη που περιέχονται στα ρόδια. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι πολυφαινόλες του ροδιού λέγεται επίσης ότι κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Χρήση στην κουζίνα

Δεν τρώγεται ούτε η φλούδα ούτε η πικρή σάρκα του ροδιού, αλλά οι σπόροι. Έχουν ξινή και γλυκιά γεύση και γι’ αυτό ταιριάζουν με επιδόρπια και φρουτοσαλάτες, αλλά είναι επίσης δημοφιλές συστατικό σε αλμυρά πιάτα με κρέας ή ψάρι. Οι σπόροι ροδιού ταιριάζουν πολύ καλά ως σάλτσα με ψητό κοτόπουλο ή αρνί. Μπορούν επίσης να αναμειχθούν με αγγούρι και δυόσμο για να φτιάξουν μια νόστιμη συνοδευτική σαλάτα. Ο καρπός μπορεί επίσης να στυφτεί και να καταναλωθεί ως χυμός.

Πώς να ξεφλουδίσετε σωστά ένα ρόδι

Αλλά μιλώντας για “χυμό”: όποιος έχει τολμήσει να δοκιμάσει αυτό το ύπουλο συστατικό γνωρίζει ότι ούτε οι τοίχοι της κουζίνας ούτε τα ρούχα γλιτώνουν από τις κόκκινες πιτσιλιές. Τουλάχιστον αν κόψετε τα ρόδια απρόσεκτα.

Η γρήγορη και δημοφιλής τεχνική του κουταλιού – κόβοντας το φρούτο στη μέση και κρατώντας τα μισά με την ανοιχτή πλευρά προς τα κάτω πάνω από ένα μεγάλο μπολ για να “χτυπήσετε” τους σπόρους – μπορεί να αποτρέψει ένα μέγα χάος.

Ακόμη καλύτερα είναι να αποψιλώσετε το ρόδι σε υδατόλουτρο. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε το στα τέσσερα και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Τώρα χρησιμοποιήστε τα δάχτυλά σας για να αφαιρέσετε τους σπόρους από τις φλούδες που διαχωρίζονται, οι οποίες θα ανέβουν στην επιφάνεια και μπορούν εύκολα να αφαιρεθούν με μια τρυπητή κουτάλα όταν είναι έτοιμα.

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Διατροφής (BZfE) έχει στο μανίκι του ένα τροποποιημένο τέχνασμα με υδατόλουτρο:

Χρησιμοποιήστε ένα μαχαίρι για να κόψετε ένα κομμάτι στο μυτερό άκρο του ροδιού.
Στη συνέχεια, χαράξτε επανειλημμένα τη φλούδα κατά μήκος των πλευρών του μήλου μέχρι τον πυθμένα.
Σε ένα μπολ γεμάτο με νερό, μπορείτε τώρα να σπάσετε το ρόδι κάτω από το νερό και να αφαιρέσετε τους σπόρους

Πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ώριμο ρόδι;

Παρεμπιπτόντως: τα ρόδια δεν ωριμάζουν. Ο βαθμός ωρίμανσης δεν μπορεί να αναγνωριστεί από την εξωτερική φλούδα, αλλά η φλούδα στο εσωτερικό μπορεί. Ιδανικά, αυτή είναι εντελώς λευκή, ενώ οι σπόροι είναι κόκκινοι. Φυσικά, είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε μαχαίρι στο σούπερ μάρκετ. Επομένως, οι ειδικοί πραγματοποιούν τη δοκιμή με το βάρος: Το ώριμο φρούτο είναι ελαφρώς βαρύτερο στο χέρι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.