featuredΕπιχείρησηΝέαΤροφή

Πώς να μειώσετε τον φόρο εισοδήματος

Διάδωσε την αγάπη

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Φοροελαφρύνσεις αλλά και απαλλαγές κρύβουν οι κωδικοί του φετινού Ε1. Η ορθή συμπλήρωση των κωδικών της φορολογικής δήλωσης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, να μηδενίσουν το εκκαθαριστικό ή ακόμα και επιστροφή φόρου. Για να συμβεί κάποιο από τα ανωτέρω τρία ενδεχόμενα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις φόρου και να συμπληρώσουν τους σχετικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης.  

Οι κωδικοί που οδηγούν σε μειώσεις:

1. Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

2. Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2022 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με τέκνα δικαιούνται προσαυξημένης έκπτωσης φόρου.

3.  Οι δαπάνες σε γιατρούς και ιατρικά επαγγέλματα που εξοφλήθηκαν το 2022 με ηλεκτρονικά μέσα μετράνε διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος. Δηλώνονται στον κωδικό 049-050 του εντύπου Ε1 μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις. Το ποσό των δαπανών που αναγράφεται στους κωδικούς αυτούς περιλαμβάνονται και αναγράφονται διακριτά σε σχετικό πίνακα, κατά την υποβολή της δήλωσης με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.

4. Για τις δαπάνες λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής στους συγκεκριμένους κλάδους αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με το 30% των δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος. Το αφαιρούμενο ποσό εισοδήματος δεν υπερβαίνει το συνολικό πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία του φυσικού προσώπου και περιορίζεται μέχρι και το ύψος του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως συνολικά για τα ως άνω εισοδήματα. Οι δαπάνες δηλώνονται στον κωδικό 049-050 του εντύπου Ε1 μαζί με τις υπόλοιπες αποδείξεις.

5. Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

6. Οι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

7. Όσοι είναι 65 ετών και άνω θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

8.  Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν μείωση κατά 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Δηλαδή ο συντελεστής από το 9% μειώνεται στο 4,5% με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2022 μέχρι 10.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.