featuredΖΩΗΥγεία

Γιατί άλλα θηλαστικά δεν έχουν έμμηνο ρύση όπως οι άνθρωποι και τα πρωτεύοντα (εκτός από ένα!)

Διάδωσε την αγάπη

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα θηλαστικά γύρω σας δεν έχουν έμμηνο κύκλο όπως οι γυναίκες; Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι περιλαμβάνονται στην κατηγορία των θηλαστικών και πολλοί από εμάς μπορεί να πιστεύαμε ότι και άλλα είδη θηλαστικών έχουν έμμηνο ρύση, αλλά αυτό είναι μια κοινή παρανόηση.
Η επιστημονική εξήγηση του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι ομολογουμένως αρκετά περίπλοκη. Αυτός ο κύκλος, που φαίνεται αρκετά εύκολο να εξηγηθεί εξωτερικά, στην πραγματικότητα συμβαίνει σε πολλά ζώα της ομάδας των θηλαστικών.

Ειδικά στους σκύλους, αυτός ο κύκλος, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ακριβώς όπως και στους ανθρώπους, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ποια ακριβώς είναι λοιπόν η αλήθεια για το θέμα αυτό και ποια θηλαστικά εισέρχονται στον έμμηνο κύκλο;

Τα ζώα που γνωρίζουμε πιο στενά στην ομάδα των θηλαστικών είναι οι γάτες και οι σκύλοι. Όλοι έχουμε δει σκύλους να αιμορραγούν για λίγο σε ορισμένες περιόδους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν έμμηνο ρύση.

Σκύλος που φοράει πάνα

Παρόλο που πιστεύουμε ότι ο εμμηνορροϊκός κύκλος των σκύλων είναι παρόμοιος με αυτόν των ανθρώπων, η πραγματική αιτία της αιμορραγίας στους σκύλους είναι η ρήξη των τριχοειδών αγγείων στα κολπικά τους τοιχώματα όταν είναι σε έξαρση. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως η έμμηνος ρύση.

Στην πραγματικότητα, ναι, τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι έχουν έμμηνο ρύση. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή δεν λειτουργεί ακριβώς όπως η δική μας- ο εμμηνορροϊκός τους κύκλος είναι πιο “κρυφός”. Επειδή η διαδικασία αυτή λειτουργεί από μέσα, όχι από έξω όπως στους ανθρώπους. Οι σκύλοι έχουν έμμηνο ρύση μία φορά κάθε 6 μήνες, ενώ οι γάτες έχουν έμμηνο ρύση κάθε μήνα, όπως ακριβώς και εμείς.

Εδώ αρχίζει η διάκριση, ο λόγος που πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι τα άλλα θηλαστικά δεν έχουν έμμηνο ρύση είναι επειδή δεν αιμορραγούν από έξω όπως εμείς. Φυσικά, εδώ θα πρέπει να κρατήσουμε ξεχωριστά τους χιμπαντζήδες, διότι έχουν ανοιχτή περίοδο όπως κι εμείς. Επίσης, στην ομάδα των θηλαστικών, οι ουραγκοτάγκοι, οι γορίλες και οι μπαμπουίνοι έχουν ανοιχτή περίοδο.

Χιμπατζής μπανάνα τροπικό δάσος

Επιπλέον, παρατηρήσεις μπαμπουίνων στο Εθνικό Πάρκο Amboseli στην Κένυα το 1985 έδειξαν ότι περνούσαν διπλάσιο χρόνο στις κορυφές των δέντρων πριν από την έμμηνο ρύση και τρέφονταν κατά 15% περισσότερο από το συνηθισμένο. Ακούγεται οικείο.

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη για κάποιους από εσάς, αλλά οι νυχτερίδες συγκαταλέγονται στα ζώα με ανοιχτή έμμηνο ρύση.

Νυχτερίδα φρούτων

Σύμφωνα με δημοσίευση του 2020 στο περιοδικό Biology of Reproduction, υπάρχουν τουλάχιστον τρία είδη νυχτερίδων στα οποία έχει παρατηρηθεί έμμηνος ρύση. Η μαύρη νυχτερίδα του βοσκού molossus ater και η άγρια φρουτόνυχτα rousettus leschenaultii παρουσιάζουν τα πιο ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά.

Τώρα στο πραγματικό ερώτημα, γιατί μόνο οι άνθρωποι, τα πρωτεύοντα θηλαστικά και ορισμένα είδη νυχτερίδων έχουν ανοιχτή έμμηνο ρύση;

πίθηκος, ουρακοτάγκος και γυναίκα φωτογραφία

Ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτών των ειδών είναι ότι έχουν έναν τύπο πλακούντα που ονομάζεται αιμοχωριτικός πλακούντας. Ο αιμοχωριτικός πλακούντας διαπερνά όλα τα στρώματα του τοιχώματος της μήτρας και παρέχει άμεση αιματική σύνδεση μεταξύ της μητέρας και του εμβρύου. Αυτό επιτρέπει στο έμβρυο να λαμβάνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αλλά επιβαρύνει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας.

Ο Vincent J. Lynch, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, εξήγησε: “Σε ορισμένα θηλαστικά, όπως ο άνθρωπος, ο πλακούντας είναι πραγματικά επεμβατικός, οπότε ταξιδεύει μέσα από το τοίχωμα της μήτρας και μέσα στον ιστό της μητέρας. Σε άλλα θηλαστικά, ο πλακούντας αγγίζει μόνο το τοίχωμα της μήτρας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.