featuredhighlightedΥγεία

Εξηγητής: Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την παραλλαγή Omicron;

Διάδωσε την αγάπη

27 Νοεμβρίου (Reuters) – Η νέα παραλλαγή του κοροναϊού Omicron – που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αλλά ανιχνεύθηκε και στην Ευρώπη και την Ασία – προκαλεί ανησυχία παγκοσμίως, δεδομένου του αριθμού μεταλλάξεων, που μπορεί να τη βοηθήσουν να εξαπλωθεί ή ακόμα και να αποφύγει αντισώματα από προηγούμενη μόλυνση ή εμβολιασμό .

Οι ειδήσεις της παραλλαγής ώθησαν τις χώρες να ανακοινώσουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς την Παρασκευή και έστειλαν τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να δουν εάν τα εμβόλια τους για τον COVID-19 παραμένουν προστατευτικά.

ΓΙΑΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την Παρασκευή την παραλλαγή B.1.1.529, ή Omicron, ως “παραλλαγή ανησυχίας” του SARS-CoV-2, λέγοντας ότι μπορεί να εξαπλωθεί πιο γρήγορα από άλλες μορφές κοροναϊού.

Η παραλλαγή Delta παραμένει κυρίαρχη παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 99,9% των περιπτώσεων στις ΗΠΑ και δεν είναι ακόμη σαφές εάν η Omicron θα μπορέσει να εκτοπίσει τη Delta, δήλωσε ο Δρ. Graham Snyder, ιατρικός διευθυντής, πρόληψη λοιμώξεων και νοσοκομειακή επιδημιολογία στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. .

Αλλά η νέα παραλλαγή έχει πάνω από 30 μεταλλάξεις στο τμήμα του ιού που στοχεύουν τα τρέχοντα εμβόλια. Υποπτεύεται επίσης ότι προκαλεί αύξηση των νέων μολύνσεων στη Νότια Αφρική.

Οι μεταλλάξεις του Omicron είναι πιθανό να καταστήσουν ορισμένες θεραπείες για τον COVID-19 – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κατασκευασμένων αντισωμάτων – αναποτελεσματικές, δήλωσε ο Δρ Ντέιβιντ Χο, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Πειραματικά αντιιικά χάπια – όπως το Paxlovid της Pfizer Inc (PFE.N) και το molnupiravir της Merck & Co Inc (MRK.N) – στοχεύουν μέρη του ιού που δεν αλλάζουν στο Omicron και αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο σημαντικά εάν προκληθούν από το εμβόλιο και απειλείται η φυσική ανοσία.

ΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ

Οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να περάσουν αρκετές εβδομάδες πριν μπορέσουν να προσδιορίσουν τον τύπο της νόσου που προκαλείται από την παραλλαγή, να προσδιορίσουν πόσο μεταδοτική είναι και να προσδιορίσουν πόσο έχει ήδη εξαπλωθεί.

Ορισμένοι σημειώνουν ότι άλλες παραλλαγές ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου του Beta, το οποίο επίσης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, αντικαταστάθηκαν τελικά από το Delta.

Αλλά το μεγαλύτερο ερώτημα παραμένει εάν η προστασία από τα εμβόλια COVID-19 – σχεδόν 8 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως – θα αντέξει. Και, θα έχουν ανοσία τα άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με τον κορωνοϊό από τη μόλυνση με το Omicron;

Οι ειδικοί επίσης δεν γνωρίζουν ακόμη εάν το Omicron θα προκαλέσει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό COVID-19 σε σύγκριση με άλλα στελέχη του κοροναϊού.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ;

Το Omicron δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πιθανότατα είναι ήδη εδώ, είπαν οι επιστήμονες.

Ακόμη και χωρίς τη νέα παραλλαγή, τα ποσοστά COVID-19 στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως στις βόρειες πολιτείες, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τις χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Ορισμένες χώρες έχουν κινηθεί για να περιορίσουν τα ταξίδια από τη νότια Αφρική. Πέρα από τους κυβερνητικούς περιορισμούς, τα άτομα θα πρέπει ακόμα να αξιολογούν τη δική τους ευαλωτότητα στον COVID και την ανοχή τους στον κίνδυνο καθώς λαμβάνουν ταξιδιωτικές αποφάσεις για τις χειμερινές διακοπές, δήλωσε ο Snyder από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Ο ίδιος και άλλοι είπαν ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα παρά τα ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα έναντι του Omicron, επειδή είναι πιθανό ότι εξακολουθούν να παραμένουν προστατευτικά σε κάποιο βαθμό. Όλοι θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να φοράνε μάσκες, να αποφεύγουν τα πλήθη, να αερίζουν τα δωμάτια και να πλένουν τα χέρια τους.

«Έχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα λειτουργήσουν ενάντια σε οποιαδήποτε παραλλαγή», είπε ο Δρ Έρικ Τοπόλ, διευθυντής του Μεταφραστικού Ινστιτούτου Έρευνας Scripps στη Λα Τζόλα της Καλιφόρνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.