highlightedΝέαΤεχνολογία

Η αγορά υπολογιστών στον πάτο: οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών πέφτουν κατακόρυφα

Διάδωσε την αγάπη

ετά την IDC, η Canalys δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία της για την παγκόσμια αγορά υπολογιστών. Η παγκόσμια αγορά υπολογιστών έκλεισε το 2022 σε χαμηλά επίπεδα. Οι συνολικές αποστολές επιτραπέζιων υπολογιστών και φορητών υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% σε 65,4 εκατομμύρια μονάδες το τέταρτο τρίμηνο.

Μετά την άνθηση που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, η παγκόσμια αγορά υπολογιστών βρίσκεται και πάλι σε πτώση. Η περίοδος των διακοπών του 2022 ήταν κακή, με τις συνολικές αποστολές υπολογιστών για το 2022 να μειώνονται κατά 16 τοις εκατό σε 285,1 εκατομμύρια επιτραπέζιους υπολογιστές, φορητούς υπολογιστές και σταθμούς εργασίας από τα υψηλά του 2021. Τα αποτελέσματα της αγοράς υπολογιστών της IDC παρουσίασαν μια παρόμοια ζοφερή εικόνα .

Σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την πανδημία, ωστόσο, οι όγκοι παράδοσης για  προσωπικούς υπολογιστές  το 2022 εξακολουθούσαν να είναι 7 τοις εκατό υψηλότεροι από ό,τι το 2019. Οι φορητοί υπολογιστές κατέγραψαν ιδιαίτερα έντονη πτώση. Οι πωλήσεις  φορητών υπολογιστών  μειώθηκαν 30% σε 51,4 εκατομμύρια φορητούς υπολογιστές το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και 19% στα 223,8 εκατομμύρια για ολόκληρο το έτος. Στους επιτραπέζιους υπολογιστές, η Canalys σημείωσε πτώση 24 τοις εκατό σε 14,1 εκατομμύρια  επιτραπέζιους υπολογιστές  το τέταρτο τρίμηνο και μείωση 7 τοις εκατό σε 61,3 εκατομμύρια υπολογιστές για όλο το 2022.

Η Canalys αναφέρει επίσης την αυξανόμενη αυτοσυγκράτηση των καταναλωτών ως την αιτία της ύφεσης στην παγκόσμια αγορά υπολογιστών. Με  τον πληθωρισμό και τις αυξανόμενες τιμές  για την ενέργεια και τα είδη πρώτης ανάγκης, οι καταναλωτές διστάζουν να κάνουν ακριβές νέες αγορές όπως υπολογιστές, ενώ η αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών αναβάλλεται. Μια έρευνα καναλιών πωλήσεων που διεξήχθη από την Canalys τον Δεκέμβριο του 2022 διαπίστωσε ότι το 60 τοις εκατό των λιανοπωλητών αναμένει ότι οι πωλήσεις των υπολογιστών τους θα μείνουν στάσιμες ή θα μειωθούν το 2023.

Ωστόσο, η Canalys βλέπει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές για την αγορά των υπολογιστών ως θετικές. Αναμένεται ότι η αγορά υπολογιστών θα ανακάμψει ξανά από τα τέλη του 2023 και ότι η θετική δυναμική θα αυξηθεί από το 2024. Στον τομέα της εκπαίδευσης, η Canalys αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί σε βασικές αγορές καθώς οι συσκευές που εγκαθίστανται κατά την περίοδο της πανδημίας φτάνουν στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

Μεταξύ των κατασκευαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, η Lenovo εξασφάλισε την πρώτη θέση στην αγορά υπολογιστών με συνολικά 15,5 εκατομμύρια μονάδες που απεστάλησαν το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μείωση 28,9 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2021. Η Lenovo ήταν επίσης ο μεγαλύτερος κατασκευαστής υπολογιστών για ολόκληρο το έτος 2022 με 68,1 εκατομμύρια υπολογιστές που απεστάλησαν, επίσης μειωμένος κατά 17,1% για τον κολοσσό της βιομηχανίας από την Κίνα σε σύγκριση με το 2021.

Η HP Inc., στο νούμερο δύο, δεν τα πήγε καλύτερα. Στην HP, οι αποστολές υπολογιστών μειώθηκαν κατά 29% σε συνολικά 13,2 εκατομμύρια υπολογιστές. Για ολόκληρο το έτος 2022, οι αποστολές HP μειώθηκαν κατά 25% σε 55,2 εκατομμύρια συσκευές. Η Dell στην τρίτη θέση υπέστη τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστών υπολογιστών το 4ο τρίμηνο του 2022, κατά 37% στα 10,8 εκατομμύρια υπολογιστές. Η Apple τα πήγε σχετικά καλά: -7,5% το 4ο τρίμηνο/2022, -6,2% το έτος. Η Asus κλείνει την πρώτη πεντάδα με μέτριο -4% στη διάρκεια του έτους, αλλά η Asus την έπιασε με -19,9% το τρίμηνο Δεκεμβρίου του 2022.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.