featuredΤεχνολογία

Φωτοβολταϊκά: Πόσα κοστίζει να βάλεις και πόση χορηγία θα πάρεις

Διάδωσε την αγάπη

250 ευρώ χορηγία από το κράτος για κάθε εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό

Μεγάλη είναι η στροφή των καταναλωτών στα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα αφού όπως φαίνεται ότι υπάρχει κέρδος στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Η Brief, επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Κύπρου κ. Φάνο Καραντώνη για να μας δώσει όλες τις πληροφορίες για το πόσα χρήματα χρειάζεται μια οικία να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και πόσα θα πάρει από το κράτος ως χορηγία.

Μιλώντας ο κ. Καραντώνης ανέφερε πιο συγκεκριμένα ότι μια μέση κατοικία έχει ετησίως μέση κατανάλωση 6,500 χιλιάδες κιλοβατόρες και για να καλύψει τις ανάγκες αυτές χρειάζεται ένα σύστημα δυναμικότητας 4 KW.

Ένα σύστημα αυτής της δυναμικότητας έχει κόστος περίπου 5,500 χιλιάδες ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Γι΄ αυτό το σύστημα μπορεί να λάβει χορηγία από το κράτος 1000 ευρώ και να καλύπτει τις ανάγκες των 6,500 χιλιάδων κιλοβατόρων από τις οποίες το οικονομικό όφελος που προκύπτει για να μπορεί να υπολογίσει κάποιος τον χρόνο απόσβεσης εξαρτάται από το κόστος ενέργειας. 

Όταν για παράδεγμα είναι 20 σεντ η κιλοβατόρα οι 6,500 χιλιάδες κιλοβατόρες είναι περίπου 1300 ευρώ κι αν αφαιρεθούν κάποια πάγια που θα πληρώνει ο ιδιοκτήτης για το φωτοβολταικό περίπου 30 ευρώ το δίμηνο, περίπου το καθαρό όφελος είναι 1100 ευρώ με μια διατήρηση στα 20 σεντ.

Αν το κόστος ενέργειας είναι πιο ακριβό και η κιλοβατόρα κοστίζει 30 σεντ το οικονομικό όφελος είναι ακόμη περισσότερο και ως αποτέλεσμα μετά την χορηγία ο χρόνος απόσβεσης κυμαίνεται από 3-4 χρόνια αναλόγως με το κόστος ενέργειας στην κάθε περίοδο αναφοράς.

Χορηγία χιλίων ευρώ.. στην ουσία 750 ευρώ

Στην ουσία, σύμφωνα με τον κ. Καραντώνη, η χορηγία είναι 250 ευρώ ανά εγκατεστημένο kw, με μέγιστο ποσό χορηγίας τα 1000 ευρώ συνεπώς ένα νοικοκυριό το οποίο θα εγκαταστήσει 3 kw διότι οι ανάγκες του κυμαίνονται κοντά στις 5 χιλιάδες κιλοβατόρες η χορηγία που θα πάρει θα είναι στα 750 ευρώ ενώ το αντίστοιχο κόστος αντί να είναι 5,500 χιλιάδες είναι 4 χιλιάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.