highlightedΑθλητισμόςΥγεία

Περίοδος κολύμβησης

Διάδωσε την αγάπη

Πώς να παρέχετε γρήγορα πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ατυχημάτων κολύμβησης

Πάνω απ ‘όλα, η υπερβολική εμπιστοσύνη οδηγεί στον κίνδυνο πνιγμού σε ενήλικες. Όταν πρόκειται για βοήθεια, μπορείτε να το κάνετε λάθος μόνο αν δεν κάνετε τίποτα

24 Ιουνίου 2021, 2:08 μ.μ.

94 Δημοσιεύσεις

Το να χτυπάς, να φωνάζεις, να ζητάς βοήθεια είναι ξεκάθαρα σημάδια ότι ένας κολυμβητής κινδυνεύει. Πρέπει να αντιδράσετε γρήγορα.

Ένα άτομο χτυπάει άγρια, ζητάει βοήθεια, οι πιτσιλιές νερού – τουλάχιστον ξέρετε σκηνές όπως αυτή από τη σειρά “Baywatch” όταν κάποιος κινδυνεύει να πνιγεί. Η σειρά, η οποία είναι πλέον άνω των 30 ετών, έχει διαμορφώσει την έννοια της ναυαγοσώστης μιας ολόκληρης γενιάς. Αλλά συμβαίνει πραγματικά όπως φαίνεται στην παραλία Malibu; Ρώτησε ο DER STANDARD.

“Οι νέοι και οι ενήλικες πραγματικά ζητούν βοήθεια, κουράζουν τα χέρια τους ή φωνάζουν δυνατά όταν κινδυνεύουν”, τονίζει η Elisabeth Kellner, ναυαγοσώστη του Ερυθρού Σταυρού της Βιέννης. Οι λόγοι για τον κίνδυνο είναι διαφορετικοί: “Πολύ συχνά υπάρχει υπερβολική εμπιστοσύνη πίσω από αυτό. Πιστεύετε ότι η δική σας κατάσταση είναι καλύτερη, κολυμπήστε πολύ μακριά και μετά κουραστείτε. Ή έχετε παγιδευτεί σε ένα απροσδόκητο ρεύμα.” Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε ανοιχτά νερά, όπως λίμνες, ποτάμια ή θάλασσα. Ένας άλλος λόγος είναι ο φόβος, από φύκια κάτω από τα πόδια, μεγάλα ψάρια ή επειδή μια λιβελλούλη πετά πάνω από το κεφάλι σας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πανικό.

Μια κατάρρευση του κυκλοφορικού μπορεί επίσης να σας θέσει σε κίνδυνο, για παράδειγμα εάν έχετε πολύ καιρό στον ήλιο, ίσως να μην έχετε φάει πολύ. Το κρύο νερό μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει βλάβη. “Φυσικά, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ένας ενήλικας πνίγεται σιωπηλά. Αλλά συνήθως υπάρχει ένας ιατρικός λόγος πίσω από αυτό, όπως η καρδιακή ανακοπή”, εξηγεί ο Kellner.

Διάσωση από το νερό

Τι κάνετε τώρα όταν ένα άτομο απειλεί να πνιγεί; Η γρήγορη δράση είναι η σειρά της ημέρας. “Πρέπει να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εάν δείτε κάποιον που έχει ανάγκη, ζητήστε από κάποιον κοντινό να καλέσει αμέσως τη διάσωση. Στη συνέχεια, αναζητήστε ένα κολυμβητικό βοήθημα, όπως ένα στρώμα αέρα ή ένα μανέστρα πισίνας. Κολυμπήστε μαζί σας γίνετε το άτομο που κινδυνεύει “, τονίζει ο Kellner. Είναι επίσης σημαντικό να μην υπερτιμάτε τον εαυτό σας. Εάν δεν είστε τόσο καλοί κολυμβητές, είναι λογικό να ζητήσετε υποστήριξη από κάποιον άλλο.

Όταν φτάσετε στο άτομο, μην κολυμπήσετε κοντά στο σώμα σας, αλλά κρατήστε μια μικρή απόσταση. “Οι άνθρωποι που πνίγονται συχνά σε πανικό, χτυπούν άγρια, αναπτύσσουν τεράστια δύναμη. Θα υπήρχε ο κίνδυνος να συρθεί μαζί τους ένας πιθανός διασώστης.” Επομένως προσπαθήστε να ηρεμήσετε το άτομο, σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και περιμένετε μέχρι να εξαντληθεί. Στη συνέχεια, πλησιάστε, υποστηρίξτε με την πλευστότητα και κολυμπήστε σε ένα ασφαλές μέρος, στην όχθη ή σε ένα νησί κολύμβησης, αν αυτό είναι πιο κοντά.

Όλα αυτά ισχύουν εάν το σωζόμενο άτομο έχει συνείδηση. Εάν χάσετε τη συνείδησή σας, γυρίζετε το άτομο στην πλάτη του και κολυμπάτε μαζί του στην όχθη. Το κεφάλι πρέπει πάντα να βρίσκεται πάνω από το νερό. «Μπορεί να είναι πολύ κουραστικό», τονίζει ο ναυαγοσώστης, Κέλνερ. “Είναι σημαντικό να μην υπερεκτιμάτε τον εαυτό σας και να ζητάτε πρόσθετη βοήθεια γρήγορα.” ελέγξτε αν εξακολουθεί να αναπνέει. Για να το κάνετε αυτό, το τοποθετείτε στην πλάτη σας και τεντώνετε το κεφάλι και το λαιμό σας. Έτσι μπορείτε να πείτε αν το στήθος ανεβαίνει και πέφτει. Εάν συμβαίνει αυτό, μεταβείτε στη σταθερή πλευρική θέση, ιδανικά στη σκιά, καλύψτε και περιμένετε τη διάσωση.

Εάν δεν μπορείτε πλέον να αναπνέετε, πρέπει να δώσετε αμέσως πρώτες βοήθειες. Κατά κανόνα, ξεκινάτε με πέντε ανάνηψη από στόμα σε στόμα, ακολουθούμενη από 30 συμπίεση στο στήθος. Αυτό ακολουθείται από δύο αναπνοές και 30 μασάζ η καθεμία. Παρεμπιπτόντως, η αναζωογόνηση από στόμα σε στόμα αναστέλλεται επί του παρόντος για τους ξένους λόγω της Corona, και οι πρώτοι βοηθοί αποφασίζουν μόνοι τους εάν θα εκτελέσουν την ανάνηψη. Όταν πρόκειται για το παιδί σας, πιθανότατα δεν θα διστάσετε. “Αυτό είναι εντάξει. Το πιο σημαντικό είναι ότι η καρδιά ξαναρχίζει. Διαφορετικά δεν μπορείτε να αναπνεύσετε”, λέει ο Kellner.

Για το στήθος συμπίεση που βάζετε Τοποθετήστε τα τακούνια των χεριών σας το ένα πάνω στο άλλο στο μέσο του στήθους, τεντώστε τα χέρια σας και πιέστε γρήγορα και δυνατά χωρίς διάλειμμα. Πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι σας είναι υπερβολικά τεντωμένο. Διαφορετικά, η γλώσσα γλιστρά πίσω και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ασφυξίας. Οι θωρακικές συμπιέσεις επαναλαμβάνονται έως ότου είτε να γίνει αισθητός ξανά ένας καρδιακός παλμός ή να έρθουν οι παραϊατρικοί.

Δεν υπάρχει λάθος

Δεν υπάρχουν λάθη με αυτήν την έννοια. “Το μόνο που μπορείς να κάνεις λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα”, λέει ο Kellner, απευθυνόμενος σε πιθανούς διασώστες. Μερικοί φοβούνται να σπάσουν ένα πλευρό στο προσβεβλημένο άτομο, το οποίο θα σκάψει στους πνεύμονές του. Αλλά αυτός ο κίνδυνος είναι αμελητέος. Η πίεση μπορεί να είναι πραγματικά σταθερή, παρεμπιπτόντως, το στήθος πρέπει να κινηθεί προς τα κάτω φυσικά. Ο Kellner καταλαβαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν τολμούν να το κάνουν αυτό. Συνεπώς, συνιστά να ανανεώνετε τακτικά τα μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Εάν ο καρδιακός παλμός ξεκινά ξανά, το άτομο δεν είναι σε καλή κατάσταση ξανά και σηκώνεται. Είναι απαραίτητο να περιμένουμε να φτάσουν οι παραϊατρικοί, ο οποίος θα μεταφέρει στη συνέχεια το άτομο που πάσχει από το νοσοκομείο. Διότι, τονίζει ο Kellner: “Εάν το νερό διεισδύσει στους πνεύμονες, υπάρχει κίνδυνος πνευμονικής εμβολής για έως και 72 ώρες αργότερα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων και ακόμη και θάνατο.”

Μικρά παιδιά πνίγονται ήσυχα < / h3>

Παρεμπιπτόντως, τα πράγματα φαίνονται διαφορετικά με τα παιδιά ηλικίας έως τριών ετών. Εάν πέσουν στο νερό, θα πέσουν κάτω πολύ ήσυχα. “Η γλωττίδα κλείνει, δεν μπορείς να ουρλιάσεις καθόλου. Έχεις επίσης το αντανακλαστικό θανάτου. Αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολύ άκαμπτα και βυθίζονται πολύ γρήγορα.” Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά δεν θα πρέπει επομένως να μένουν χωρίς παρακολούθηση σε καμία περίπτωση. Τα βοηθήματα κολύμβησης δεν αποτελούν επίσης δικαιολογία, τα φτερά νερού, τα ελαστικά ή οι δίσκοι είναι απλώς βοηθήματα, σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπουν τον πνιγμό. Τα παιδιά μπορούν να γλιστρήσουν ή να ρίξουν το κεφάλι πρώτα στο νερό. Τότε δεν το σηκώνουν πλέον μόνοι τους. Ως εκ τούτου, μπορείτε να πνιγείτε σε βάθος νερού 20 έως 30 εκατοστά.

Και τα μεγαλύτερα παιδιά έως την κατώτερη σχολική ηλικία δεν πρέπει επίσης να μένουν χωρίς παρακολούθηση. Συνήθως αισθάνονται τον εαυτό τους όταν πανικοβάλλονται, αλλά ακόμη και τότε μπορεί να είναι πολύ αργά – ειδικά σε ανοιχτά νερά όπως λίμνες ή ποτάμια, όπου η ορατότητα στο νερό δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Συνιστάται εδώ το μαγιό με έντονα χρώματα, έτσι ώστε να μπορείτε να τα βλέπετε αμέσως.

Παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για την ανάνηψη στη χειρότερη περίπτωση όπως και για τους ενήλικες. Μόνο στην περίπτωση πολύ μικρών παιδιών και μωρών δεν χρησιμοποιείτε τη φτέρνα του χεριού για συμπίεση στο στήθος, αλλά μόνο δύο δάχτυλα. Το ένα αρκεί για τα νεογέννητα.

Συνολικά, ο Kellner απευθύνεται στην κοινή λογική, γιατί τότε μπορούν να αποφευχθούν πολλά ατυχήματα κολύμβησης: “Μην πηγαίνετε από τον καυτό ήλιο απευθείας στο νερό, πιθανώς ακόμη και μετά την κατανάλωση αλκοόλ . Ψύξτε τον εαυτό σας εκ των προτέρων, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης του κυκλοφορικού. Αξιολογήστε σωστά τη δύναμή σας, ώστε να μην κολυμπάτε πολύ μακριά. Αξιολογήστε τις τοπικές συνθήκες εκ των προτέρων. Πόσο βαθιά είναι το νερό; Μπορείτε να κατευθυνθείτε προς αυτό; Υπάρχουν ρεύματα ή επικίνδυνα σημεία; Υπάρχουν άλλες πιθανές πηγές κινδύνου; Με όλα αυτά κατά νου, το κολύμπι είναι ένα υπέροχο άθλημα για απόλυτη χαλάρωση. ” (Pia Kruckenhauser, 24 Ιουνίου 2021)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.