επιστήμηΥγεία

Οι τέσσερις τύποι εμβολίου COVID-19

Διάδωσε την αγάπη

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι εμβολίων που έχουν εγκριθεί, που εγκρίνονται ή εξετάζονται στην περιοχή MENA για την καταπολέμηση του COVID-19.

Τον τελευταίο μήνα, ορισμένα εμβόλια COVID-19 έχουν εγκριθεί για γενική ή έκτακτη χρήση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA). Είναι κατανοητό, παραμένει σύγχυση σχετικά με το ποια θα επιλέξει & ndash; Για παράδειγμα, πρέπει να βασίζεται στην τεχνολογία; Σε ποιο έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα; Ή απλώς σε αυτό που επιλέγει μια κυβέρνηση μιας χώρας;

Δεν είμαστε εδώ για να σας ενημερώσουμε για τον τύπο εμβολίου που θα επιλέξετε – δηλαδή, και πρέπει να είναι, η δική σας επιλογή. Ωστόσο, αυτό που μπορούμε να συμφωνήσουμε είναι ότι όλα τα εμβόλια λειτουργούν εκθέτοντας το ανθρώπινο σώμα σε σωματίδια ή μόρια που προκαλούν ανοσοαπόκριση, προστατεύοντας έτσι το άτομο από μελλοντική μόλυνση. Η βασική διαφορά μεταξύ των τεσσάρων κύριων τύπων εμβολίων είναι η μέθοδος έκθεσης που χρησιμοποιείται.

Ακολουθούν οι βασικές διαφορές.

1) ΟΛΙΚΟΣ ΕΜΒΟΛΟΣ ΙΟΥ

Τα εμβόλια περιλαμβάνουν: & nbsp; Sinopharm, Sinovac

Απαιτούμενος αριθμός δόσεων: & nbsp; 2 δόσεις, ενδομυϊκές

Άλλα & nbsp; εμβόλια με άδεια χρήσης που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας : & nbsp; Ηπατίτιδα Α, πολιομυελίτιδα, λύσσα (όλα αδρανοποιημένα) & nbsp;

Τι πρέπει να γνωρίζετε: & nbsp; Όλο το εμβόλιο του ιού χρησιμοποιεί μια εξασθενημένη ή απενεργοποιημένη μορφή του παθογόνου που προκαλεί το COVID-19 να προκαλέσει προστατευτική ανοσία σε αυτό. & nbsp;

Τα δύο εμβόλια που αναφέρονται παραπάνω & ndash; Sinopharm και Sinovac & ndash; Και οι δύο χρησιμοποιούν αδρανοποιημένα παθογόνα, επομένως δεν μπορούν να μολύνουν κύτταρα και να αναπαραχθούν, αλλά μπορούν να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση.

Οφέλη: & nbsp; Σύμφωνα με & nbsp; Gavi, η Vaccine Alliance (GAVI) , τα πλεονεκτήματα ενός απενεργοποιημένου εμβολίου ολόκληρου του ιού περιλαμβάνουν το γεγονός ότι η τεχνολογία του είναι καλά εδραιωμένο, είναι κατάλληλο για άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σχετικά απλό στην κατασκευή.

Προκλήσεις: & nbsp; Ενδέχεται να απαιτούνται ενισχυτικές λήψεις.

& nbsp;

2) RNA ή mRNA VACCINE

Τα εμβόλια περιλαμβάνουν: & nbsp; Pfizer-BioNTech, Moderna

Απαιτούμενος αριθμός δόσεων: & nbsp; 2 δόσεις, ενδομυϊκές

Άλλα εμβόλια με άδεια χρήσης που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας: & nbsp; Κανένα

Τι πρέπει να γνωρίζετε: & nbsp; Δεδομένου ότι κανένα άλλο υπάρχον εγκεκριμένο ή εγκεκριμένο εμβόλιο δεν χρησιμοποιεί αυτόν τον τύπο τεχνολογίας, η ποικιλία Messenger RNA (mRNA) θα μπορούσε να εκληφθεί ως κάτι εντελώς νέο στην υγειονομική περίθαλψη. Ωστόσο, στο παρελθόν έχουν μελετηθεί αρκετά εμβόλια mRNA για ασθένειες και ασθένειες, όπως ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV), η γρίπη, η λύσσα και ο ιός Zika.

Σύμφωνα με το & nbsp; το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) : & ldquo; Οι ερευνητές μελετούν και εργάζονται με εμβόλια mRNA εδώ και δεκαετίες. Το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σε αυτά τα εμβόλια επειδή μπορούν να αναπτυχθούν σε εργαστήριο χρησιμοποιώντας άμεσα διαθέσιμα υλικά. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να τυποποιηθεί και να κλιμακωθεί, καθιστώντας την ανάπτυξη εμβολίων πιο γρήγορη από τις παραδοσιακές μεθόδους παρασκευής εμβολίων. & Rdquo;

Πώς λειτουργεί λοιπόν; Το εμβόλιο COVID-19 RNA αποτελείται από μόρια mRNA που κατασκευάζονται σε εργαστήριο που κωδικοποιεί τμήματα του ιού SARS-CoV-2 & ndash; συγκεκριμένα ο ιός & rsquo; πρωτεΐνη ακίδα.

Μόλις εγχυθεί στο σώμα, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να παράγουν αντιγόνα & ndash; όπως η αναφερθείσα πρωτεΐνη ακίδα & ndash; τα οποία στη συνέχεια ανιχνεύονται από ανοσοκύτταρα, προκαλώντας μια απόκριση από τα λεμφοκύτταρα του σώματος.

Τα φονικά Τ-κύτταρα καταστρέφουν τα μολυσμένα κύτταρα, ενώ τα Β-κύτταρα και τα βοηθητικά Τ-κύτταρα υποστηρίζουν την παραγωγή αντισωμάτων. Όποιος εκτίθεται στο Coronavirus COVID-19 στο μέλλον θα έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα που θα το αναγνωρίζει και με τη σειρά του θα καταπολεμά τη λοίμωξη.

Οφέλη: & nbsp; Σύμφωνα με το & nbsp; το Ίδρυμα PHG του Πανεπιστημίου του Cambridge , τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν καλή ασφάλεια (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ζωντανά συστατικά, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης νόσου από το εμβόλιο), αξιοπιστία και ότι είναι σχετικά απλό στην κατασκευή. < / p>

Προκλήσεις: & nbsp; Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν & nbsp; ανεπιθύμητες ενέργειες (όπως μια ακούσια ανοσολογική αντίδραση), εξασφαλίζοντας αποτελεσματική παράδοση στο σώμα (καθώς το ελεύθερο RNA στο σώμα διασπάται γρήγορα), ζητήματα αποθήκευσης, καθώς και το γεγονός ότι αυτός ο τύπος εμβολίου έχει & nbsp; δεν έχει προηγουμένως λάβει άδεια & nbsp; για ανθρώπους.

& nbsp;

3) ΜΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΚΟΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΤ

Τα εμβόλια περιλαμβάνουν: & nbsp; Oxford-AstraZeneca, Sputnik V (Gamaleya Research Institute)

Απαιτούμενος αριθμός δόσεων: & nbsp; 2 δόσεις, ενδομυϊκές

Άλλο & nbsp; εμβόλια με άδεια χρήσης που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας : & nbsp; Ebola

Τι πρέπει να γνωρίζετε: & nbsp; Αυτός ο τύπος εμβολίου εισάγει μια ασφαλή, τροποποιημένη έκδοση του ιού & ndash; γνωστό ως & ldquo; ο φορέας & rdquo; & ndash; να παραδώσει γενετικό κώδικα για το αντιγόνο. Σε ένα εμβόλιο COVID-19, ο & ldquo; φορέας & rdquo; είναι οι ακίδες που βρίσκονται στην επιφάνεια του κοροναϊού.

Μόλις τα κύτταρα του σώματος μολυνθούν, θα δοθεί εντολή στα κύτταρα να παράγουν μεγάλη ποσότητα αντιγόνων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν ανοσοαπόκριση.

Οφέλη: & nbsp; Ο εμβολιασμός με ιούς είναι & nbsp; μια άλλη καθιερωμένη τεχνολογία & nbsp; που μπορεί να προκαλέσει ισχυρή ανοσοαπόκριση καθώς περιλαμβάνει επίσης τόσο τα Β κύτταρα όσο και τα Τ κύτταρα.

Προκλήσεις: & nbsp; Η προηγούμενη έκθεση στον φορέα θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα, καθώς και αυτά τα είδη εμβολίων είναι σχετικά περίπλοκα στην παραγωγή σε σύγκριση με άλλα.

& nbsp;

4) ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ

Τα εμβόλια περιλαμβάνουν: & nbsp; Novavax

Απαιτούμενος αριθμός δόσεων: & nbsp; 2 δόσεις, ενδομυϊκές

Άλλα & nbsp; εμβόλια με άδεια χρήσης που χρησιμοποιούν αυτόν τον τύπο τεχνολογίας : & nbsp; Ηπατίτιδα Β, μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, πνευμονιοκοκκική νόσος, έρπητα ζωστήρα

Τι πρέπει να γνωρίζετε: & nbsp; Το εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας περιέχει καθαρισμένα & ldquo; κομμάτια & rdquo; ενός παθογόνου παρά ολόκληρου του παθογόνου για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Πιστεύεται ότι με τον περιορισμό του ανοσοποιητικού συστήματος σε ολόκληρο το παθογόνο, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος παρενεργειών.

Οφέλη: & nbsp; Ο εμβολιασμός πρωτεϊνικής υπομονάδας είναι επίσης & nbsp; μια καθιερωμένη τεχνολογία & nbsp; που είναι επωφελής για όσους έχουν υποβαθμισμένο ανοσοποιητικό σύστημα

Προκλήσεις: & nbsp; Αυτός ο τύπος εμβολίου είναι σχετικά περίπλοκος στην παρασκευή του και ενδέχεται να απαιτούνται ανοσοενισχυτικά και ενισχυτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.