highlightedΖΩΗΥγεία

Θρεπτική ουσία σε τροφές που όλοι τρώμε καθημερινά βοηθά στην επιβίωση καρκινογόνου βακτηρίου!

Διάδωσε την αγάπη
Τα βακτήρια που προκαλούν καρκίνο είναι τύποι μικροοργανισμών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν διάφορα μέρη του σώματος και να παράγουν τοξίνες ή άλλες ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA ή να διαταράξουν τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες, οδηγώντας στην ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση ενός καρκινογόνου βακτηρίου.

Το θρεπτικό συστατικό, που ονομάζεται εργοθειονεΐνη (ergothioneine) ή απλά EGT, είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα βακτήρια από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών λοιμώξεων.

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να παρέχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση μιας σειράς μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μόρια που περιέχουν οξυγόνο (ελεύθερες ρίζες) για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισορροπία στο σώμα, γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Σε απάντηση, τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιοξειδωτικά μόρια για να εξουδετερώσουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες και να επιβιώσουν.

Παρά τις δεκαετίες ερευνών, τα συγκεκριμένα μόρια που χρησιμοποιούνται από ορισμένα βακτήρια για να προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας παραμένουν ένα μυστήριο.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell, προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις.

Γραφική απεικόνιση της μελέτης

Στην μελέτη, ερευνητές από το Ινστιτούτο Μικροβιακών Επιστημών του απνεπιστημίου του Yale διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια καταπίνουν τη θρεπτική ουσία EGT (η οποία είναι άφθονη σε τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά) για να επιβιώσουν.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του παθογόνου ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori) που προκαλεί καρκίνο του στομάχου, το βακτήριο χρησιμοποίησε τη θρεπτική ουσία EGT για να καταπολεμήσει επιτυχώς τις ελεύθερες ρίζες και να επιβιώσει στους ιστούς του ξενιστή.

Αν και παρόμοιες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στον τομέα της γενετικής, οι επιστήμονες του Yale εντόπισαν βακτηριακή πρόσληψη EGT, χρησιμοποιώντας φασματομετρία μάζας και μια νέα τεχνική που ονομάζουν “reactivity-guided metabolomics”, η οποία αξιοποιεί την μοναδική χημεία συγκεκριμένων κατηγοριών μορίων για να τα αναγνωρίσει σε πολύπλοκα βιολογικά σχήματα.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακαλύψαμε έναν ασυνήθιστο μηχανισμό που επιτρέπει στα βακτήρια να αντέχουν στο οξειδωτικό στρες κατά τη διάρκεια της μόλυνσης”, δήλωσε η ελληνικής καταγωγής Stavroula Hatzios, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής, κυτταρικής και αναπτυξιακής βιολογίας και χημείας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών του Yale και ανώτερη συγγραφέας της εν λόγω μελέτης.

“Επειδή η πρωτεΐνη που χρησιμοποιούν τα βακτήρια για να προσλάβουν την EGT λειτουργεί με τρόπο διαφορετικό από εκείνον της αντίστοιχης στα ανθρώπινα κύτταρα, είμαστε αισιόδοξοι ότι κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να αναπτυχθεί για να αναστείλει την μικροβιακή πρόσληψη αυτής της θρεπτικής ουσίας”, είπε χαρακτηριστικά.

Τα ανθρώπινα κύτταρα λαμβάνουν επίσης διατροφική EGT. Στους ανθρώπους, η EGT είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της και συνδέεται ευρέως με την πρόληψη ασθενειών.

Τα μειωμένα επίπεδα EGT έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών, καρδιαγγειακών και αυτοάνοσων διαταραχών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η βακτηριακή κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.