ΝέαΥγεία

Εμβόλια: Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson;

Διάδωσε την αγάπη

Εμβόλια: Οι διαφορές ανάμεσα σεPfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson

Αλεξία Σβώλου

Έχοντας ήδη στο «οπλοστάσιο» τρία εμβόλια κατά του κορονοϊού, τωνPfizer/BioNtech, τηςModernaκαι τηςAstraZenecaκαι αναμένοντας τον Απρίλιο την άφιξη του τέταρτου εμβολίου, τηςJohnson&Johnson, η ερώτηση που κρέμεται από τα χείλη όλων είναι «σε τι όλα αυτά διαφέρουν μεταξύ τους;».

ΤωνPfizer/BionTechδιατηρείται επί 5 ημέρες σε απλή ψύξη, τηςModernaδιατηρείται μέχρι και ένα μήνα στο οικιακό ψυγείο, τηςAstraZenecaχορηγείταιμόνοσε άτομα ηλικίας έως 64 ετών,ενώ τηςJohnson&Johnsonείναι το μοναδικό το οποίο χορηγείται σε μία μόνο δόση. ΤοLiberalεπιχειρεί μέσα από ένα χρηστικό οδηγό να καταγράψει τις πιο βασικές διαφορές ανάμεσα στα παραπάνω εμβόλια, όσον αφορά την τεχνολογία, την δοσολογία, την αποτελεσματικότητα, την αποθήκευση και φυσικά τις αντενδείξεις.

Pfizer/BionTech (BNT162b2):Διατηρείται 5 ημέρες σε απλή ψύξη

Είναι το πρώτο που πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και το πρώτο που ήρθε στην Ελλάδα.

Τεχνολογία:Το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechείναι ο πρώτος εκπρόσωπος της τηςmRNAτεχνολογίας και όταν χορηγείται στον άνθρωπο μιμείται αυτό που συμβαίνει κατά τη λοίμωξηCovidαλλά χωρίς την παρουσία ιού. ΤοmRNAεμβόλιο τωνPfizer/BionTechεισάγει στα κύτταρα τον κώδικα δημιουργίας της πρωτεϊνικής ακίδας του κορονοϊού και οδηγεί τα ανθρώπινα κύτταρα στο να παράγουν την πρωτεΐνη της ακίδας, μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό μας. Σε αντίθεση με τα «συμβατικά» εμβόλια της παλιάς τεχνολογίας, τοmRNAεμβόλιο δεν περιέχει κανένα πραγματικό μέρος του ιού.

Δοσολογία και αποτελεσματικότητα:Το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechχορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 21 ημέρες.

Η πρώτη δόση πυροδοτεί το ανοσοκύτταρα του οργανισμού και η δεύτερη τα οδηγεί σε δράση, ώστε να παραχθούν οι τίτλοι αντισωμάτων (δηλαδή η προστασία). Η δεύτερη δόση είναι πολύ σημαντική γιατί προκαλεί μνήμη, ενεργοποιώντας τα Τ λεμφοκύτταρα και γι αυτό ονομάζεται «αναμνηστική» δόση.

Εφόσον γίνουν και οι δύο δόσεις, τότε το εμβόλιο προσφέρει 95% προστασία από τον ιό, ενώ αποδείχθηκε και κατά 94% αποτελεσματικό σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, που θεωρούνται η πλέον ευπαθής πληθυσμιακή ομάδα.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι 7 ημέρες μετά την 2ηδόση, το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechείναι 92% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής λοίμωξηςCovid, η οποία οδηγεί τον ασθενή στη ΜΕΘ.

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechέχει φανεί αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού και ειδικότερα έναντι της πολύ διαδεδομένης Βρετανικής μετάλλαξης. Αν και ο εμβολιασμός δεν καθιστά τους ανθρώπους μη μεταδοτικούς, έχει διαπιστωθεί με έρευνα πως η χορήγηση του εμβολίου τωνPfizer/BionTechμειώνει τόσο το ιικό φορτίο του κορονοϊού στον ρινοφάρυγγα, που ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης. Χορηγείται σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Αποθήκευση:Το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechπρέπει να διατηρείται στους -70οC, σε ειδικούς καταψύκτες και εφόσον βγει από την βαθιά κατάψυξη, μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη (2οCέως 8οC) για 5 μόλις ημέρες. Αυτή η δυσκολία καθιστά δυσκολότερη την διανομή του και υποχρεώνει την Πολιτεία να δημιουργήσει μηχανισμό αναπλήρωσης, ώστε να μην χάνονται οι δόσεις που περισσεύουν από τα ραντεβού που ακυρώνονται.

Αντενδείξεις:Σύμφωνα μετις επίσημεςισχύουσες οδηγίες, όποιος έχει αλλεργία στα συστατικά των εμβολίων δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο, που μπορεί να του προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Από την εκκίνηση των εμβολιασμών με το εμβόλιο τωνPfizer/BionTechαναφέρθηκαν μεμονωμένα περιστατικά αναφυλαξίας σε άτομα που τους είχε χορηγηθεί. Η αναφυλαξία εκδηλώνεται με εξάνθημα, πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Μπορεί να παρατηρηθεί μετά από οποιοδήποτε εμβόλιο και είναι μια πολύ σπάνια αντίδραση, που συμβαίνει μια φορά ανά 1 εκατ. εμβολιασθέντων. ΣτοmRNAεμβόλιο τωνPfizer/BionTechοι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οφείλονται σε ένα συστατικό που χρησιμοποιείται ως μέσο μεταφοράς τουmRNA, το οποίο ονομάζεται πολυαιθυλένογλυκόλη και είναι πιο γνωστό με το ακρωνύμιοPEG. Επειδή η αλλεργική αντίδραση εκδηλώνεται λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό, έχει ζητηθεί στα άτομα με ιστορικό αλλεργιών να παραμένουν στο εμβολιαστικό κέντρο για μισή ώρα (30 λεπτά) μετά την χορήγηση της δόσης ώστε να αποσοβείται ο κίνδυνος. Αν παρατηρηθεί αναφυλλακτικό σοκ, χορηγείται ένεση αδρεναλίνης.

Moderna(mRNA-1273) :Διατηρείται 1 μήνα στο οικιακό ψυγείο

Είναι το 2οCovidεμβόλιο που αδειοδοτήθηκε στην Ευρώπη αλλά παράγεται και διανέμεται σε μικρότερο αριθμό δόσεων, σε σύγκριση με τα εμβόλια τωνPfizer/BionTechκαιAstraZeneca, καθώς η εταιρία έχει μικρότερη παραγωγική δυνατότητα.

Τεχνολογία:Το εμβόλιο τηςModernaείναι ο 2οςεκπρόσωπος τηςmRNAτεχνολογίας, η οποία διαθέτει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Αν στο μέλλον προκύψει μια μετάλλαξη του κορονοϊού, στην οποία τα εμβόλια έχουν χαμηλή αποτελεσματικότητα, τότε με μια μικρή τροποποίηση της πλατφόρμας που τα παράγει, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν-εντός 6 εβδομάδων-ώστε να «πιάνουν» τη μετάλλαξη. Κατά τα άλλα, το εμβόλιο τηςModernaμοιάζει πολύ με το εμβόλιο τωνPfizer/BionTech.

Δοσολογία και αποτελεσματικότητα:Το εμβόλιο τηςModernaχορηγείται (κι αυτό) σε δύο δόσεις, με διαφορά 28 ημερών ή 4 εβδομάδων. Μετά την ολοκλήρωση των δύο δόσεων παρέχει προστασία 95% και τα εμβολιασμένα άτομα θεωρούνται προστατευμένα 7 ημέρες. Το εμβόλιο τηςModernaαποδεικνύεται αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων του κορονοϊού και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό έναντι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, χάρη στον μηχανισμό της «κυτταρικής» ανοσίας. Χορηγείται σε άτομα ηλικίας από 18 ετών κι άνω.

Αποθήκευση:Το εμβόλιο τηςModernaείναι πιο εύκολο να αποθηκευτεί από αυτό τωνPfizer/BionTech, καθώς παραμένει σταθερό στους -20οCγια 6 μήνες (αυτή είναι η θερμοκρασία κοινού καταψύκτη) και μπορεί να διατηρηθεί έως και 30 ημέρες σε οικιακό ψυγείο και για 12 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του δίνουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην διατήρηση και τη διανομή του.

Αντενδείξεις: Το εμβόλιο τηςModernaπεριέχει και αυτό σαν μεταφορέα τουmRNAτο συστατικό πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG), οπότε ενέχει κι αυτό κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης-σαν τηςPfizer, αλλά θυμίζουμε ότι αυτά τα περιστατικά είναι πολύ σπάνια.

AstraZeneca:Χορηγείται σε άτομα ηλικίας έως 64 ετών

Το εμβόλιο που ανέπτυξε ηAstraZenecaσε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι το 3οπου πήρε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ, αλλά ήρθε 2οκατά σειρά στην Ελλάδα και διανέμεται σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς χορηγείται σε συγκεκριμένες ηλικίες-όχι στους ηλικιωμένους 65 ετών κι άνω.

Τεχνολογία:Το εμβόλιο τηςAstraZenecaδιαφέρει από τα προηγούμενα δύο, καθώς είναι της «κλασικής» τεχνολογίας. Περιέχει έναν αδενοϊό από πίθηκο, τον οποίο χρησιμοποιεί σαν φορέα ώστε να εισάγει «λαθραία» γονίδιο του κορονοϊού στα ανθρώπινα κύτταρα και με αυτόν τον τρόπο τα κύτταρα δημιουργούν τοmRNAκαι τελικά την πρωτεϊνη ακίδα.

Δοσολογία και αποτελεσματικότητα:Το εμβόλιο τηςAstraZenecaχορηγείται κι αυτό σε δύο δόσεις, αλλά εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά καθώς η 2ηδόση απέχει 12 εβδομάδες (3 μήνες) από την 1η. Η αποτελεσματικότητα του μετά και την 2ηδόση είναι άνω του 90% και είναι το εμβόλιο που έδωσε τα θεαματικότερα αποτελέσματα στην μείωση του κινδύνου μετάδοσης της λοίμωξης.

Το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του ωστόσο που το διακρίνει από τα υπόλοιπα είναι πως έχει μειωμένη ανοσο-απόκριση στους ηλικιωμένους και γι αυτό στην χώρα μας και σε πολλά άλλα κράτη της ΕΕ έλαβε έγκριση να χορηγείται σε άτομα από 18 ετών έως 64 ετών. Έχουν δηλαδή αποκλεισθεί οι ηλικιωμένοι και οι υπερήλικες. Επίσης δεν είναι αποτελεσματικό έναντι της Νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού.

Αποθήκευση:Το εμβόλιο τηςAstraZenecaείναι το πιο εύκολο στην αποθήκευση από τα τρία εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Διατηρείται σε θερμοκρασίες μεταξύ 2οC-8oC(απλό ψυγείο) κι επειδή είναι πολύ πιο φθηνό από τα εμβόλια τωνPfizer/BionTechκαιModernaαποτελεί μια πιθανή μακροπρόθεσμη επιλογή για τις φτωχότερες χώρες.

Αντενδείξεις:Σε αντίθεση με τα δύο προαναφερθέντα εμβόλια, το εμβόλιο τηςAstraZenecaδεν περιέχει το συστατικόPEGπου ενοχοποιείται για τις σπάνιες σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ωστόσο προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, το λεγόμενοflulikesyndrome, και γι αυτό δεν χορηγήθηκε στις μελέτες σε ηλικιωμένα άτομα. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 3 ημέρες.

Johnson&Johnson:Το μόνο που χορηγείται σε 1 δόση

Πρόκειται για το 4οεμβόλιο που θα ενισχύσει την φαρέτρα, έχει καταθέσει αίτηση για έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και αναμένεται τον Απρίλιο στην Ελλάδα.

Τεχνολογία:Το εμβόλιο τηςJohnson&Johnsonείναι κι αυτό κλασικής τεχνολογίας. Ανήκει στα εμβόλια ιικού φορέα-σαν τηςAstraZeneca- και χρησιμοποιεί έναν άλλο αβλαβή ιό για τη μεταφορά οδηγιών στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δοσολογία και αποτελεσματικότητα:Είναι το μοναδικόCovidεμβόλιο που χορηγείται σε μια δόση κι αυτό του παρέχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Έχει αποτελεσματικότητα 90% και είναι αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων και ειδικότερα έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Χορηγείται κι αυτό σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Αποθήκευση:Είναι εύκολο στην αποθήκευση και σε συνδυασμό με το γεγονός που είναι μονοδοσικό είναι πολύ πιθανό να δοθεί στα φαρμακεία ώστε να γίνονται εκεί οι εμβολιασμοί και να επιταχυνθεί η εμβολιαστική διαδικασία, καθώς έτσι θα πολλαπλασιαστούν τα εμβολιαστικά κέντρα.

Αντενδείξεις:Θεωρείται από τα εμβόλια με τις λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες, κάτι που ενισχύει πολύ το φιλικό κι αξιόπιστο προφίλ του.

Στο μέλλον, περιμένουμε κι άλλα εμβόλια, διαφορετικής τεχνολογίας όπως αυτά που περιέχουν που περιέχουν υπομονάδες πρωτεϊνών κι αναπτύσσονται από τη Sanofi και τη Novavax, τα οποία έχουν πλεονεκτήματα στην αποθήκευση καθώς μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασίες ψυγείου για μήνες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.