featuredhighlightedΖΩΗ

Όλα τα μυστικά για την επιδότηση αγοράς ψυγείων & κλιματιστικών – Πλαφόν 2 συσκευές ανά δικαιούχο

Διάδωσε την αγάπη

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το πρόγραμμα επιδότησης της αντικατάστασης ψυγείων και κλιματιστικών, καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο η αναλυτική επεξεργασία των όρων με τους οποίους θα «τρέξει» η δράση. Την ίδια στιγμή, οριστικοποιούνται τα μέτρα επιδότησης στο ρεύμα και το φυσικό αέριο που θα ισχύσουν για τον Φεβρουάριο, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. 

Όσον αφορά το πρόγραμμα ανανέωσης ψυγείων και κλιματιστικών, ήδη από την ομιλία στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έχει προαναγγείλει πως οι δικαιούχοι θα υπερβούν τους 200.000. «Έτσι, θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και βέβαια να αποκτήσουν και μια καλύτερη συσκευή», είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϋπολογισμός του προγράμματος μπορεί να ξεπεράσει και τα 80 εκατ. ευρώ, για να καλυφθεί αυτός ο αριθμός ωφελούμενων. Η δράση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες, ώστε στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να αναπτυχθεί η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνεται η υποβολή των αιτήσεων. 

Μείωση κατανάλωσης 30-70%

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το ύψος στο οποίο προσανατολίζεται το ΥΠΕΝ να κινείται η επιδότηση. Πάντως, έχει οριστικοποιηθεί πως κάθε νοικοκυριό θα μπορεί να επιδοτηθεί για να αντικαταστήσει έως και 2 συσκευές. Επίσης, είναι πιθανό να τεθούν κοινωνικά αλλά και εισοδηματικά κριτήρια, για την κατάρτιση λίστας προτεραιότητας από όσους δηλώσουν ενδιαφέρον να υπαχθούν στο πρόγραμμα. 

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει το Insider.gr, προϋπόθεση για τη χορήγηση της επιδότησης είναι η απόσυρση της αντίστοιχης παλιάς συσκευής. Κι αυτό γιατί στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθούν τα νοικοκυριά για να ανανεώσουν τον ηλεκτρικό εξοπλισμό τους και έτσι να εξοικονομήσουν ενέργεια. 

Αναφορά στο πρόγραμμα έκανε ο υπουργός ΠΕΝ και χθες από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης για την ακρίβεια, επισημαίνοντας ότι μελέτες έχουν δείξει πως αντικαθιστώντας τα δύο συγκεκριμένα ηλεκτρικά είδη, ένα νοικοκυριό μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας από 30% έως και 70%, ανάλογα με τη χρήση. 

Όπως πρόσθεσε, πρόκειται για το πρώτο από μία σειρά ανάλογων δράσεων που θα «τρέξουν» στο μέλλον, με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των οικιακών καταναλωτών.  «Αυτό είναι το ξεκίνημα, καθώς τέτοια προγράμματα θα ακολουθήσουν και στη συνέχεια, γιατί είναι ο μόνος τρόπος να μειώσουμε με μόνιμο τρόπο τον λογαριασμό του ρεύματος που έρχεται στο νοικοκυριό», υπογράμμισε ο κ. Σρέκας. 

Την επόμενη εβδομάδα τα αποκαλυπτήρια των μέτρων στήριξης 

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα ενίσχυσης των καταναλωτών ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή για τον Φεβρουάριο. Έτσι, το νέο «δίχτυ προστασίας» καταναλωτών και επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. 

Όσον αφορά τους οικιακούς καταναλωτές ρεύματος, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να είναι ελαφρώς αποκλιμακωμένη έναντι του Ιανουαρίου, δηλαδή μικρότερη από 42 ευρώ για 300 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης. Ο λόγος είναι πως το κυβερνητικό επιτελείο προβλέπει ότι η χονδρεμπορική τιμή θα περιοριστεί σχετικά μέσα στον τρέχοντα μήνα (με τη μείωση να εκτιμάται περίπου στα 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα), με συνέπεια ένα μικρότερο ποσό επιδότησης να καλύπτει το ίδιο ποσοστό αύξησης. 

Η επιδότηση θα καλύπτει και πάλι τις κύριες κατοικίες, δηλαδή περίπου 4,2 εκατ. παροχές. Στην περίπτωση των νοικοκυριών που καταναλώνουν φυσικό αέριο, εκτιμάται πως η επιδότηση θα κινείται στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο, δηλαδή στα 20 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα, Υπάρχει η πιθανότητα ωστόσο τον τρέχοντα μήνα να αυξηθεί η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία τον Ιανουάριο ήταν επίσης 20 Μεγαβατώρες. 

Στην περίπτωση των μη οικιακών τιμολογίων ρεύματος, σημαντική παράμετρος για την οριστικοποίηση των μέτρων αποτελεί το αν μέσα στα επόμενα 24ωρα θα δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν στην ελληνική πρόταση για περαιτέρω ενίσχυση συγκεκριμένων κλάδων. Αν εξασφαλισθεί η έγκριση, τότε σε αυτούς τους κλάδους το ποσοστό της επιδότησης θα αυξηθεί στο 75%. 

Σύμφωνα πάντως με όλες τις εκτιμήσεις, συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες η άμεση έγκριση της Κομισιόν. Κάτι που σημαίνει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι και τον Φεβρουάριο να δοθεί και πάλι οριζόντια επιδότηση σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, στα επίπεδα των 65 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα του Ιανουαρίου. 

Στα επίπεδα του Ιανουαρίου αναμένεται να καθορισθεί η επιδότηση και για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου, δηλαδή στα 30 ευρώ ανά θερμική Μεγαβατώρα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.